Bakan Albayrak YEP'te duyurdu! Herkese ikinci emeklilik geliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 'Değişim Başlıyor' sloganıyla hazırlanan ve ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Yeni Ekonomi Programı'nı geçtiğimiz günlerde açıkladı. YEP'in duyurulmasıyla emekli ve emekli olmak isteyen…

Star Güney

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı, cepleri ilgilendirecek pek çok önemli adım içeriyor:

EMEKLİLİK HAMLESİ: Herkese ikinci emeklilik imkanı sağlanacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi sosyal tarafların mutabakatıyla hayata geçirilecek.

GURBETÇİYE YENİ EMEKLİLİK: Yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarına 'Dövizli BES' uygulaması getirilecek. Eğer bir farklılık yapılmazsa gurbetçiler de 10 yıl ve 56 yaş koşullarını yerine getirdiklerinde BES'te emekli olma hakkına kavuşacak. Gurbetçiye de her ay yüzde 25 devlet katkısı olacak.

HER ÇOCUĞA KUMBARA HESABI: Vatandaşın Kumbara Hesabı uygulaması ile her doğan çocuğa bir banka veya katılım finans şirketi hesabı açılacak. Böylece tasarruf erken yaşta teşvik edilecek.

MEMURA ÖDÜL: Kamuda kadro ve pozisyonların iş tanımları yapılacak, çalışanların yetkinlikleri belirlenecek. Başarılı personelin ödüllendirilmesini sağlayacak 'Kamu İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi' kurulacak.

YAPI SANDIĞI GELİYOR: Türkiye Emlak Katılım Bankası bünyesinde uzun vadeli tasarrufu teşvik edecek ve düşük maliyetle konut edinimi sağlayacak 'Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi' kurulacak.

HESAPLI ALIŞVERİŞ İMKANI

Yeni Ekonomi Programı kapsamında kurulacak mobil uygulama ile vatandaşlara marketlerdeki fiyatları karşılaştırma imkanı sağlanacak. Programa göre; Sera yatırımları teşvik edilecek.

Hal Yasası'yla üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark optimize edilecek, sebze-meyve ticareti kayıt altına alınacak, aracılar denetlenecek ve hallerin modernizasyonu sağlanacak. Perakende Yasası'yla gıda tedarikçilerini korumaya ve gıda enflasyonunu önlemeye yönelik düzenlemeler yapılacak.

İSTİHDAMDA 10 ÖNEMLİ ADIM

3 yılda 3.2 milyon kişiye iş kapısını açacak yol haritasında 10 önemli başlık bulunuyor:

ORTA YAŞA MESLEKİ EĞİTİM: Orta yaşlı gruplara meslek kazandırma programları düzenlenecek.

MALÜLLERE FIRSAT: Malullük nedeniyle iş yaşamı dışında kalanların çalışma hayatına geri dönmelerini sağlayacak mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecek. Engellilerin meslek edinmesi için uzaktan eğitim programları geliştirilecek.

KADINLARIN İŞE GİRİŞİ KOLAYLAŞACAK: Kadın istihdamını artıracak düzenlemeler yapılacak.

BECERİ TEMELLİ EĞİTİM: Gençler talep edilen mesleklere yönelik hedef odaklı, beceri temelli eğitim programlarına dahil edilecek.

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI: Mesleki ve teknik eğitimin içeriği ile hayat boyu öğrenme ve aktif işgücü programları; reel sektörün gelecekteki ihtiyaçları dikkate alınarak planlanacak.

YENİ MESLEKLER İÇİN EĞİTİM: Yeni meslek alanlarında işgücünün yetiştirilmesine yönelik kurs, programlar düzenlenecek.

İNŞAAT PROJELERİNE DESTEK: Tamamlanmaya yakın inşaat projelerine finansman desteği sağlanacak.

TURİZMDE İSTİHDAM ARTACAK: Stok ve revizyon yatırımlarıyla turizm alanında istihdamın artışı hedefleniyor.

SOSYAL YARDIM ALANA İŞ: Sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki bireylere yönelik işgücü programları etkin şekilde uygulanacak.

OKUL-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ: Yenilikçi okul-sektör işbirliği modelleri geliştirilecek.