Bakan Işıkhan, Memur-Sen'in yüzde 110'luk zam teklifi sonrası ilk kez konuştu:

Bakan Işıkhan, Memur-Sen'in yüzde 110'luk zam teklifi sonrası ilk kez konuştu: İnşallah uzlaşacağız

Star Güney

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur-Sen'in memur ve memur emeklilerine 2 yıl için istediği yüzde 110 zam teklifi sonrası ilk kez konuştu. Bakan Işıkhan, "İnşallah görüşmeleri uzlaşmayla sonlandıracağız" dedi.

 

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos Salı günü itibarıyla başlayacak. Yetkili konfederasyon Memur-Sen, dün zam teklifini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a iletti. Memur-Sen 2 yıllık süreç için yüzde 110 zam isterken, teklif sonrası ilk kez konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan uzlaşı sinyali geldi.

 

"GÖRÜŞMELERİ UZLAŞMAYLA SONLANDIRACAĞIZ"

Dün akşam gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından süreç, Bakan Işıkhan'a soruldu. 1 Ağustos'taki ilk toplantıya kendisinin de katılacağını söyleyen Işıkhan, "Taraflar ile bir araya geleceğiz. İnşallah görüşmeleri uzlaşmayla sonlandıracağız" dedi.

 

MEMUR-SEN'İN TEKLİFİ NE?

2024 yılında zammın 3'er aylık dönemde yapılmasını isteyen Memur-Sen, önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 yılı için ise yüzde 40 zam istedi. Böylece Memur-Sen'in 2 yıllık zam talebi yüzde 110 oldu.

 

Memur-Sen'in diğer talepleri şöyle:

Verilen sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için öncelikle maaşlarda 1.650 TL artış istiyoruz. Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine;

2024 yılı için 3'er aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil toplamda p,

2025 yılı için 6'şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil toplamda @ artış istiyoruz.

Toplu Sözleşme ikramiyesinin artırımlı ve aylık olarak ödenmesini istiyoruz. 1. Dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin Ek Göstergelerinin 3600 olmasını istiyoruz. Kamu görevlilerine aylık 7.650 TL Kira Yardımı yapılmasını istiyoruz. Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak GİH'e geçirilmesini istiyoruz. Ramazan ve Kurban Bayramlarında, ayrı ayrı 4.850 TL Dini Bayram ikramiyesi istiyoruz. Aile Yardımı olarak; eş yardımının 2.000 TL, çocuk yardımın 500 TL olmasını istiyoruz. Gelir Vergisinin 'e sabitlenmesini istiyoruz. Mühendis, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, şef vb. ünvanlı personelin özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler dahil mali haklarının yeniden belirlenmesini istiyoruz. Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ödül verilmesini ve tazminatlarının 2025 yılı sonuna kadar ödenmesini istiyoruz. Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının üç yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılmasını istiyoruz. Kıdem aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100'e yükseltilmesini ve süre sınırlamasının kaldırılması istiyoruz. Fazla Çalışma, Harcırah, Arazi Tazminatı, Giyecek Yardımı ve Yemek Yardımlarının artırımlı olarak ödenmesini istiyoruz. 4688 sayılı Kanun'un evrensel ilke ve normlara uygun hale getirilmesini istiyoruz. Kamu Personel Sisteminin; ücret skalası, ünvan, kariyer gibi hususlar iyileştirilerek, revize edilmesini istiyoruz. Engellilere, gazilere, gazi ve şehit yakınlarına ilave ödeme yapılmasını istiyoruz. Disiplin cezalarının affına yönelik, belli kıstaslarla 17 yıl sonra düzenleme yapılsın istiyoruz. Kadın kamu görevlilerinin 16 hafta olan ücretli doğum izinlerinin 32 hafta olmasını, süt izni sürelerinin artırılmasını ve yarım zamanlı çalışma hakkının fiili uygulamaya dönüşmesini istiyoruz. Doğum yardımının 5.098 TL, evlenme yardımının 24.215 TL, ölüm yardımının 19.372 TL olarak ödenmesini istiyoruz. Kurumlarda ücretsiz kreş hizmeti verilmesini, bu hizmetin sunulamadığı yerlerde 2.778 TL, kreş yardımı verilmesini istiyoruz. 8.077 TL seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını istiyoruz. Emekli kamu görevlilerinin, en son görev yaptıkları kurumların dâhil olduğu hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmesini istiyoruz.