BALCIOĞLU: “YAPTIKLARIMIZDAN EN ÖNEMLİSİ ISLAH OSB’LER YASASI OLDU”
Kahramanmaraş, sanayi ve ticaretiyle Türkiye’nin öncü kentlerinden birisi haline geldi. Bunda en büyük pay Kahramanmaraş’ın dürüst insanı ve girişimci kültürüdür.
80’li yıllarla birlikte başlayan yatırımlarla, sanayi hamlesi ile sürekli büyüyen ve sanayideki istihdam başarısı ile işsizlik sorununu da çözmüş bir kent Kahramanmaraş.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Blacıoğlu, Türkiye ekonomisinin tekstil sanayinin önemli kilometre taşlarından biri olan kent, 46 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi olmayı başaran Kahramanmaraş, 175 bin kişilik dev istihdamıyla dikkat çektiğini ifade etti.
Dört yüzden fazla ihracatçısıyla 145 ülkeye ihracat yapan kentin en büyük pazarını tekstil sanayisi oluşturuyor. Ekonomik pastanın yaklaşık yüzde 70’ini alan tekstil sanayisi, Kahramanmaraş’ın ekonomisine güç katıyor. Başta tekstilde olmak üzere, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, altında, kadın ayakkabısında, kağıt sanayiinde ve çimento sektöründe yüksek kapasiteli işlere imza atıyor.
Ancak bu süreç içerisinde organize sanayi bölgelerinin faaliyete geçişi yatırımların gerisinde kaldığından Kahramanmaraş’ta organize sanayi bölgeleri dışında sanayi alanları oluştu. Bu durum, düzensiz sanayi üretimi, çevre problemleri gibi birçok sorunu beraberinde getirdi.
Bu doğrultuda sanayileşmenin getirdiği müspet gelişmelerin devam etmesi ve sürdürülebilir üretimin desteklenerek sanayinin disipline edilmesi bakımından yoğun olarak sanayi üretimi gerçekleştirilen Kahramanmaraş ili Aksu, Erkenez ve Türkoğlu bölgelerindeki mevcut sanayi alanlarının, ortak altyapı ve yönetim kabiliyeti kazandırılması amacıyla organize sanayi bölgesi ilan edilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma neticesinde söz konusu bölgelerdeki fabrikaları ve sanayicilerimizin mülkiyetinde bulunan yatırım alanlarını, resen kanun yoluyla OSB olarak tescillettik. Böylelikle sanayi altyapısını güçlendirmek adına güçlü bir adım daha atmış olduk. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak son dönemde en büyük icraatlarımızdan birisi bu OSB’lerdir.
Şimdi ise bu OSB’lerimizin ortak altyapı bakımından en önemli yatırımı olan merkezi atık su arıtma tesisinin projesini hazırlıyoruz. Bu projeyi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hayata geçirdiğimizde tüm çevre sorunları da çözüme kavuşmuş olacak.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin gelişmesi adına farklı alanlarda çalışmalarımız devam ediyor. Metal sektörümüzün Mısır pazarında kambiyo politikasından kaynaklanan sorunlarını birebir takip ediyor ve çözüm arıyoruz. Mısır’a ihracatta alternatif ödeme yöntemlerinin devreye alınması için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile müzakere halindeyiz.
Bu kapsamda, ihracatçılarımız lehine alternatif ödeme yöntemlerinin uygulamasına veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen İhracat Genelgesi kapsamında muafiyet tanınan ülkeler listesine Mısır Arap Cumhuriyeti’nin eklenmesini talep ettik.
Konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan görüş bekliyoruz. İnşallah kısa zamanda bu sorun çözülecek.
Saha İstanbul (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi) ile imza altına aldığımız işbirliği protokolü ve yaptığımız çalışmalar neticesinde ‘artık savunma sanayiinde Kahramanmaraş da var’ diyoruz. 25-28 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Saha Expo Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’na 9 firmamızla Kahramanmaraş’ı gururla temsil edeceğiz. Tüm fuar hazırlıklarımızı tamamladık.
Avrupa Yeşil Mutabakatı (Karbon Ayakizi), Avrupa'yı 2026’dan başlayarak 2050'de iklim nötr hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen politika ülkemizi ve iş dünyasını çok yakından ilgilendiriyor.
2016 yılında taraf olduğumuz ve iş dünyamızın uyum sağlamak için olağanüstü çaba gösterdiği Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın birinci öncelikli politika alanı temiz enerji, ikincisi ise sürdürülebilir sanayi (çevreye saygılı üretim döngüleri)’dir.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim de önceliğimiz temiz enerji, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir sanayii hakim kılmaktır. Çalışmalarımızın büyük bir kısmı bu yönde şekillenmektedir. Güneş enerjisi yatırımlarının ile temiz enerji ve bunun yanında enerjide dışa bağlılığın azaltılması için Kahramanmaraş iş dünyası ve Oda olarak tüm gücümüzle çalışıyoruz.
Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum ve Dönüşüm Merkezi Projemizle iş dünyasının bu alandaki politikalara uyumunu güçlendiriyor, enerji verimliliği ve kurumsal karbon ayak izi eğitimleri ile çevre ve iklim değişikliği konusunda gerekli adımları atarken küresel ticaretten aldığımız payı artırıyoruz.
Şehrimiz geri dönüşümde de örnek bir şehir. Sanayi sektöründe izlenebilir ve sürdürülebilir ürünler kullanıyoruz. Buhar geri kazanımı yapıyoruz.
Tekstil atıklarının uzun yıllardır geri kazanımı yapıldığı Kahramanmaraş lisanslı elyaf geri kazanım yatırımlarına devam ediyor. Kurulu tesislerimiz ve devam eden projelerimizle Kahramanmaraş bu alanda da öncü illerden birisidir. Bir vizyon projesi olarak Simbiyoz Merkezi Projemiz yakın zamanda hayata geçerek bu alanda şehrimize teknik altyapı sağlayacak.
Şehrimizde tekstil alanında tasarım kültürünün gelişmesi ve katma değerin artırılması amacıyla hazırladığımız Tekstil Tasarım ve Moda Merkezi Projemizi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduk. Onay sürecinin tamamlanmasıyla ilimiz için önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız.
Diğer yanda, Ticaret Bakanlığı desteği ile devam eden Kahramanmaraş Kumaş İhracatçıları Kümesi Ur-Ge Projemiz, Kahramanmaraş Bilişim Teknolojileri Kümesi Hiser Projemiz ve Kahramanmaraş Tekstil Makineleri ve Yan Sanayi İhracatının Geliştirilmesi Ur-Ge Projemiz devam ediyor. Bu projelerle sektörlerimizin ihracatını artıracak ve katma değerli üretimi güçlendirecek faaliyetler yürütüyoruz.
Turizm bizim için çok önemli. Değerlerimizin ekonomiye kazandırılması adına çalışmalarımız devam ediyor. Mozaikli alanlarımız ile ilgili projemiz başladı. Germanicia Mozaiklerinin daha bütüncül bir yaklaşımla turizme açılması gerektiğine inanıyoruz. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve Müze Müdürlüğümüzle birlikte kamulaştırması kamu kaynakları ile yapılan alanların ziyarete açılması için yeni bir çalışmayı sürdürüyoruz. Germanicia’da daha önce kamulaştırmasını yaptığımız ve turizme açılan iki eve ilave olarak dört tane daha evin yıkımı ve kazısını Büyükşehir Belediyemizle birlikte tamamladık. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı desteklediği proje ile yıkımı tamamlanan alanın turizme açılmasına yönelik çalışmalara başladık. Bu çalışmalar tamamlandığında turistlerin aynı alanda daha fazla eser görmesi için imkan sağlanacak ve turizm potansiyelini artırmış olacağız.
Teknoloji girişimciliğini desteklemek adına önemli bir altyapı oluşturacak olan Facebook İstasyon projemizi de önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Facebook İstasyon ile dijital dünyada da ön sıralarda olmak istiyoruz. Çok yakın bir zamanda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bu projemizin açılışını yapacağız.
Bütün çabamız, şehrimizin güzel insanlarına güzel hizmetler ve gelecek kuşaklara iyi imkanlar sunmak. Kahramanmaraş, her yönüyle; insanıyla, doğasıyla ülkemizin nadide bir şehri. Bu şehir ve bu coğrafya her türlü övgüyü fazlasıyla hak ediyor.
Biz bu kente, bu nadide topluma çok şey borçluyuz. Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin endüstriyel altyapısının en güçlü olduğu kentlerden birisi haline geldi. Bu başarının altında yatan, ana unsur, dürüst ve çalışkan girişimcilerimiz ve devletine, memleketine sevdalı bir toplum. İşte Kahramanmaraş’ı başarılı kılan, diğerlerinden ayıran, özünde taşıdığı bu ruhtur.
Kahramanmaraş’ın, çağın gereklerine uygun bir ekonomik yapıyla sürdürülebilir büyümeye ulaşması adına Ticaret ve Sanayi Odamızın çalışmaları çok önemlidir. Burada alınan kararlar, yürütülen çalışmalar, geleceğe atılan birer imza niteliğindedir.
Bugün yakalamış olduğu başarıyı sürdürülebilir hale getirmek, reel sektörün sözcüsü olmak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın asıl misyonudur ve biz bu misyonu ana düstur edinerek yolumuza hiç durmadan, bıkmadan, yorulmadan devam ediyoruz.
FATİH ALPER GÜLTEPE