Ek yerleştirme tercihleri 7-13 Eylül'de yapılacak
Son dakika: Üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin dört gözle beklediği 2022-YKS ek yerleştirme tercihleri 7-13 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Öte yandan ek yerleştirme için ücret ödemeleri 14 Eylül, tercih ettikleri programlara…
Türkiye'de geçtiğimiz aylarda milyonlarca öğrenci bir üniversiteye gidebilmek adına YKS sınavlarına girdi. Sınavların ardından puanlar hesaplandı ve tercihler gerçekleştirildi. Geçtiğimiz haftalarda da tercih sonuçları açıklandı. Fakat açıkta kalan öğrenciler, ek kontenjanları beklemeye başladı.
TERCİHLER 7-13 EYLÜL'DE YAPILACAK
Yükseköğretim Kurulundan yapılan açıklamaya göre, 2022-YKS sonuçlarına göre 2022-2023 akademik yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme tercihleri 7-13 Eylül arasında yapılacak.
ÜCRET ÖDEMELERİ 14 EYLÜL'DE
Adaylar, tercihlerini T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr?" internet adresinden veya ÖSYM aday işlemleri mobil uygulamasından yapabilecek. Ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yürütülecek. Ek yerleştirme için ücret ödemeleri ise 14 Eylül'de yapılacak. Adaylar, bu işlem için 30 TL ödeyecek.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI 26-30 EYLÜL'DE
Tercih ettikleri programlara yerleşme hakkı kazanan adaylar, 25-28 Eylül'de elektronik kayıt yaptırabilecek. Ek yerleştirmelerin üniversitedeki kayıtları ise 26-30 Eylül'de gerçekleştirilebilecek. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamayacak.
KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLU
Sosyal medya hesabından dün konuyla ilgili açıklamada bulunan YÖK Başkanı Erol Özvar, "YÖK'te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının yüzde 99'u doldu." İfadelerini kullandı.
172 BİN 45 KONTENJANDA AÇIK VAR
Bu yıl toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 olarak açıklandı. Yerleşen kişi sayısı 850 bin. Yerleşen kişilerin dışında boş kalan bölüm hesaplamasına göre toplamda 172 bin 45 kontenjanın hala açık olduğu öngörülüyor.
BARAJ SİSTEMİNİN KALKMASI ETKİLİ
KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi. Bu sene uygulamaya giren baraj sisteminin kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversiteleri daha ulaşılabilir hale getirdi.