OKUMUŞ, KENETLENEREK TEKRAR AYAĞA KALKACAĞIZ! (VİDEOLU)
Büyük depremlerden sonra konuşan Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, ilçede depremden dolayı Bin 171 yapının yıkıldığını belirtti.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkilemişti.
Yıkımın çok büyük olduğu depremde 45 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan depremlerin ardından tüm Türkiye yaraların sarılması için seferber oldu. 2 büyük depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş, depremde en ağır yarayı alan illerden birisi oldu. Depremde büyük yara alan yerlerden birisi olan Türkoğlu ilçesinde yaralar sarılmaya başlandı.
YÜZYILIN AFETİ!
Yüzyılın afeti diyebileceğimiz ve gerçekten korkunç depremle uyandık. Birçok ülkeden daha büyük yıkımlara sebep olan deprem oldu. Büyük yıkımlar yaşandı ve bu yıkımlarla birlikte 50 binin üzerinde can kaybımız oldu.
Deprem sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Türkoğlu ilçe belediye başkanı Osman Okumuş, şu açıklamalara yer verdi.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında Türkoğlu merkezde 730 civarı vefat edenlerimiz oldu. Vefat eden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum. İlk gün Bin 171 civarında depremle beraber bir yıkım oluştu. İlk günden itibaren ağır hasarlı, orta hasarlı yıkılmış binaların sayısı 5 binin üzerinde, toplamda da bu binaların bağımsızlarıyla beraber 7 bini geçti.
“Depremden sonra vatandaşlarımız için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz” diyen Okumuş, TOKİ tarafından da kalıcı konutlar yapılacak. Depremin ilk gününde sokağa çıktığımızda durum çok kötü bir haldeydi. Sokakları, mahalleleri kırsal alanları gezdik. Karaman Valimiz Tuncay Akkoyun koordinatör olarak ilçemize geldi. Valimiz Akkoyun’un koordinasyonunda bugüne kadar çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Türkoğlu’nda yaralarımızın sarılması için toplamda Bin 500 çalışanımız var. Diğer yandan Türkiye’nin her şehrinden gelen görevliler ve gönüllülerle beraber çalışmaları yürütüyoruz.”
DEPREMİN DÖRT AŞAMASI VAR.
Depremin dört aşamasının olduğunu söyleyen Türkoğlu belediye başkanı Osman Okumuş, aşamaları şu şekilde anlattı.
Birinci aşama, arama kurtarma aşamasıdır. Beşinci gün aramayı bitirdik. Hızlı davrandık, yaklaşık 113 vatandaşımızı yaralı olarak enkaz altından çıkardık.
İkincisi ise çadır kentler; on bine yakın Türkoğlu’nda çadır dağıtımını gerçekleştirdik. Üçüncüsü ise konteyner kentlerdir. Dört yerde konteyner kentimizin yerleri hazırlandı. Alt yapıları ve yerleştirmesi şu an için bitti, sadece arasındaki parke yerleştirmeleri yapılıyor. Bir hafta içerisinde Beyoğlu, şekeroba, kılılı ve Türkoğlu’nda vatandaşlarımız konteynerlere yerleşmiş olacaklar. Elbette konteynerler çadırlara göre daha konforlu ama şu durumda elimizden gelen gayretin hepsini vatandaşlarımız için veriyoruz.
TÜRKOĞLU’NDA KALICI KONUTLAR YAPILACAK
Dördüncü aşamada ise Türkoğlu’nda kalıcı konutların yapılmasıdır. İki çeşit yapılmaktadır. Biri toplu konut alanları, diğeri de köylerde köy evleri dediğimiz kalıcı konutlardır. Fay hatlarının geçmeyen köylerin tamamını çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından evlerinin yerine yapılacak. Türkoğlu’nun üst taraflarında TOKİ bölgesinde yaklaşık 3 bin civarından daire yapılacak. Bu dairelerde ise Türkoğlu merkezde bulunan vatandaşlarımız oturacak. Elbette bu konutlar: Beyoğlu, şekeroba ve kılılı da ayrı ayrı toplu konutlar olmak üzere ova köylerine ise yerlerine yapılacak. Deprem çok büyük alanda hissedildi. Yıkıma neden olduğundan dolayı birinci gün itibariyle kendi çabalarımız ve gayretlerimizle tespitlerimizi yaptık. Birinci günün akşamında AFAD ekiplerinin gelmesiyle beraber arama kurtarmadan sonra enkaz kaldırma işleri başladı. 68 civarında Ekskavatör 130 civarında da kamyonla Türkoğlu ve kırsaldaki acil yıkılacak ve yıkılan binaların kaldırılması için çalışmalar devam ediyor. Bu süreçte Düzce ve Kocasinan belediyesi kardeş belediye oldu. Yerel yönetimler genel başkan yardımcımız Mehmet Özhaseki bakanımızın talimatlarıyla Kayseri Kocasinan belediyesi ve düzce belediyesi de kardeş belediye olarak yanımızda yer aldılar.
Yardımlar ilk günden itibaren dolu dolu geliyor.İlçemize 650 tır yardım geldi, hala gelmeye devam ediyor. Profesyonel depolarımızdan vatandaşlarımız taleplerini alıp bir gün sonra yerine getiriyoruz. Buradaki amacımız depremin yaralarını bir an önce sarmak, halkımızın yaşadığı bu sıkıntıyı kısa zamanda gidermek için uğraşıyoruz. Türkoğlu belediyesi ve hükümet konağının önüne kurulan koordinasyon çadırlarında vatandaşlarımızın taleplerini birebir alıyoruz.
TARIM VE SANAYİ KENTİ…
Esnaflarımızda büyük bir yara aldı. Çok sayıda esnafımızın işyerleri yıkıldı. O esnaflarımızda şu anda 140 civarında Batman valiliğimiz tarafından işyerleri yapılıyor. 32metre karelik prefabrik işyerleri yapılıyor. Bu işyerlerimizin meydan ve peyzaj düzenlemelerini belediyemiz olarak bizler yapıyoruz. Geçici bir süreç ama kalıcı olarak düşünüyoruz. Kılılı ve Beyoğlu’nda 20’şer adet, Türkoğlu’nda ise 80 adet bitirmiş bulunuyoruz. Türkoğlu malumunuz olmak üzere hem tarım hem de sanayi kentiydi, ilçemizde üç tane organize sanayi bulunmaktaydı. Bunun iki tanesi doluydu. Dolu olan organize sanayi bölgemizde yaklaşık altmışın üzerinde fabrika vardı. Şu an için ise çalışan, üretime geçen dört tane fabrikamız bulunuyor. İş adamlarımız bu depremden çok etkilendiler, dolasıyla da halkımız ve Türkiye’miz etkileniyor. İş adamlarımız, sanayicilerimiz üreten gücümüz hem de Türkoğlu’nda gururla söylediğimiz işsizlik noktasında da bundan sonra sıkıntı olmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yaklaşık yirmi gün önce sanayi bakanımızla iş adamlarımızı bir araya getirdik. Türkoğlu ve Kahramanmaraş’ın yaralarının sarılması noktasında hızlı bir şekilde hareket ediliyor. Sanayicilerimiz, esnaflarımız, çiftçilerimiz ve halkımız bu depremden büyük oranda etkilendi. Asrın felaketinde bize düşen moral ve motivasyonu yüksek tutarak inşallah bu yaraların biran evvel sarılması, eski hareketli cıvıl cıvıl ilçemizi tekrar meydana getirmek istiyoruz.
HALKIMIZLA KENETLENDİK
Ramazana hazırlandık. Beyoğlu, şekeroba, kılılı, Türkoğlu, ova köyleri ve bu meydanlarda günlük 30 bin kişilik çadır kentlere yaptığımız yemeğin dışında on iki noktada da iftar çadırları kurduk. Halkımızla birlikte kenetledik ve bu kenetlenme sonrasında da ramazan ayı dolu dolu yaşatacağız.
Türkiye’miz güçlü devlet. Hem maddi anlamda hem yardım konusunda hem de teknik konuda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Devletimizin gücünü burada gördük. Azerbaycan ve Müslüman kardeşlerimiz yanımızda. Avrupa’da da bizi seven insanlarımız yanımızda yer aldılar. Özellikle STK’lara teşekkür ediyorum. Kırk tane aşevi oldu, şu an için on altı aşevimiz bulunmakta. İki aya yakın zaman oldu ve buraları hiçbir zaman terk etmediler. Zor zamanda Türk milletinin birbirinin yanında olması, desteklemesi muhteşem… Türkoğlu halkımızın ve Türkiye’mizin başı sağ olsun!
TÜRKİYE’NİN YÜZDE 35 İPLİK DOKUMASINI KAHRAMANMARAŞ KARŞILIYOR
İstihdam noktasında işçilerimiz sıkıntıları olacaktır. Yaraların sarılması için devletimizle birlikte projeler üretiyoruz, en kısa zamanda bu bacaların tütmesi lazım, sadece Türkoğlu’ndaki işsizliği bitirmiyor, yaklaşık Türkiye’nin yüzde 35 iplik dokumasını Kahramanmaraş karşılıyor. Ve Kahramanmaraş’ında: Türkoğlu bir, Türkoğlu iki ve erkenez organize sanayileri sağlıyor. Üç organize sanayide büyük hasarlar var. En kısa zamanda ayağa kalkması lazım, çünkü ihracatımız bundan etkilenebilir, bizde çözüm yollarımızı organize sanayi başkanı olarak yapıyoruz.
BÖLGE SORUMLU / FATİH ALPER GÜLTEPE
KAMERA / MUHAMMET ATICI