Bu ilçe Lavanta ve Gül hasadıyla bölgede öncü olacak
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi lavanta ve gül hasadıyla yeni dönemde bölgenin turizm öncüsü olacak.
Kahramanmaraş Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven Afşin’in kalkınması için kaynakların sağlanmasının yanı sıra, iş gücünün de artmasının önemli olduğunu söyledi.
Güven, lavanta hasadının önemli bir gelir kaynağı olduğunu ama bu kaynağı sağlayabilmek için emek ve sabrın olması gerektiğinin altını çizdi.
Lavanta hasadı konusunda Isparta’nın iyi bir yol aldığını dile getiren Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Isparta lavanta hasadı konusunda önemli bir alan oluşturuyor. Isparta’ya gittiğimiz de köy köy dolaştık oradaki durumlara göz attık, Lavanta köyü kurulmuş, bu yılki ziyaretçi sayısı ise 1.5 Milyon olduğu söyleniyor. Isparta lavanta hasadı konusunda fazla bir alan ayırmamış fakat önemli bir algı oluşturulmuş.
LAVANTA’NIN TURİZM AÇISINDAN ÖNEMİ BÜYÜK
Güven, her şeyi çok çabuk tüketiliyor çok çabuk harcanıyor, lavanta ile ilgili turizm hareketi ne kadar devam eder bilmiyorum ama devam ettiği süre de biz de faydalanmak istiyoruz.
Lavanta açısından çok iddialıyız, ama aromatik gül konusunda degiliz. Çeşitlerimiz fazla çünkü ilk önce iklim şartları uyum sağlamalıdır, bizde bu konuda iddialıyız. Afşin-Elbistan Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olarak kayıtlarda yer almaktadır. Bizlerde lavanta konusunda çiftçimize önemli bir gelir imkânı sağlamış olacağız.
DÜNYA YAĞ İHTİYACININ YÜZDE 65’ini ISPARTA KARŞILIYOR
Dünya yağ ihtiyacının Yüzde 65’ini güllerden Isparta karşılıyormuş. Biz de bölgenin uyum sağlayacağını düşündüğümüz için bu projeye yapmaya karar verdik. Bunun ekonomik getirisi ise şöyle; gül yağının litresi 7 bin Euro’dan alıcı buluyor, ortalama 3 Bin Euro… Çiftçiye ise 18-20 bin TL gibi bir rakam kalıyor.
Bizim burada 100 dönüm arazisi olan insanlar evlerini geçindiremiyorlar, 4 dönümden gıda ektiğinizde elde edeceğiniz gelir 500 TL ama gül ektiğiniz takdirde 18 ile 20 bin TL arasında net para kazanıyorsunuz. Çiftçilerimiz bu konuda ekonomi açıdan daha da ferahlayacak. Beraberinde küçük endüstriyel yağ çıkarma tesisleri getirilecek. Dün itibari ile ekimini bitirdik. Toprağı da istemeyecek kadar çok güçlendirdik, buradaki amacımız üretim çabuk sonuç vermesidir. Baharda 50 kg alsak yeterlidir.
BÖLGEYE HİTAP EDECEĞİZ
Lavanta dediğimiz zaman dile çok kolay geliyor ama ekimi ve hasadı çok önem istiyor. Bu konuda Afşin olarak iyi bir çıkış yakaladığımız takdirde bölgeye hitap edebiliriz. Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Sivas ve daha birçok şehirden ziyaretçilerin geleceği bir şehir olacağımızı düşünüyorum. Tek yapmamız gereken sabırlı bir şekilde beklemektir.
Şuan itibariyle lavanta görsel alanları oluşturuyoruz. Lavantanın turizm açısında çok önemli bir kale haline geldiğini gözlemledik. Ayrıca özelleştirme ve işsizlik arttı ve bunu da çözüm olarak düşünebiliriz. Yetiştiriciliği ve lavanta yetiştirilmesi hususunda teşvik için bazı tedbirler aldık.
Restorasyon merkezini kuruyoruz, Afşin belediyesi adına bir marka başvurusunda bulunduk. Kozmetik alanında EFSUS markası adı altında markamızı üretiyoruz. Üretimlerimizi tamamladıktan sonra belediyemiz adına küçük bir mağazamız olacak. Diğer yandan ise özel sektörde kendiliğinden bu işe gireceğini düşünüyorum. Çiftçilerimiz üretimlere başladıkları takdirde “NE YAPACAĞIM” konusunda tereddüde girmeyecektir. Bu alandan ümitliyim, Haziran sonunda başlayıp Ağustos aylarında çiçeklenme dönemi olmaktadır. Bu dönem de ilk misafirlerimizi ağırlamaya başlarsak güzel bir başlangıç diyebiliriz ve esnafımız için de katkı olacağını düşünüyoruz.
AMACIMIZ İÇ TURİZM HAREKETİ BAŞLATABİLMEKTİR
Son zamanlarda genel bütçelerden gelen payımız bir hayli azaldı. Öz kaynaklarla belediye olarak ayakta duruyoruz, özellikle önceki döneme ve yaptığımız üretim tesisleri katkı sağladığını belirten Güven, asfalt plenti, beton elemanları üretim tesisi, beton santrali ve Güneş Enerji santralimizde gerçekten önemli bir katkı sağlıyor.
Belediye bütçesine birçok kısmı girmiyor ama birçok borcumuzu ödememize yardımcı oluyor. Örneğin aylık ortalama yaz-kış düşünürsek 150 Bin TL gibi elektrik üretiminden gelir elde edilmekte, bunun 50 bin TL gibi bir miktarı belediyemizin kendi aboneliklerinden doğan tüketim beldeli düşülmektedir.
Afşin de önemli bir yerleşim alanı var. Çoğu kalıntı yüzeyde, yüzeyin altını çok bilmiyoruz yeni keşfedilen mozaik alanı kamulaştırma kapsamında olan Afşin höyük önemli bir tarih potansiyelinin olduğunu gösteriyor. Ülke genelini düşünecek olursak öncelik sıralamasına koyduğunda ne yazık ki öncelik sıralamasında önlerde…
Topkapı Sarayının restorasyonu hala bitirilememişken buradaki doğrama kalıntılarının yer altındaki mimarlara çıkartmakta çok doğru gelmiyor bana ama bununla ilgili bizim kişisel gayretlerimiz mevcut, açık hava sergi alanı oluşturulması düşünüyoruz. Turizm bakanlığına başvuru yaptık, izin bekliyoruz açık sergi alanı ya da özel müze statüsünde bulunan buluntuları taşınmaz kültür varlıklarını sergilemek istiyoruz.
Çabamız bölgede iç turizm hareketi başlatabilmektir. Tüm çabamız bunun için, iç turizme canlılık getirmektir.
FATİH ALPER GÜLTEPE / KAHRAMANMARAŞ
0 0 0 0 0 0Bu ilçe Lavanta ve Gül hasadıyla bölgede öncü olafcak Kahramanmaraş AFŞİN MEHMET FATİH GÜVEN AFŞİN HABERLERİ
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.