Pfizer ve BioNtech'in korona virüs aşısında flaş gelişme
ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ortak geliştirdikleri Covid-19 aşısının şartlı piyasa onayı için Avrupa İlaç Ajansına (EMA) başvurduklarını açıkladı.
Birçok ülke Covid-19 salgınının ikinci dalgasıyla mücadele ederken, ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, 18 Kasım'da yaptıkları açıklamada, ortak geliştirdikleri korona virüs aşı adayının virüsü önlemede yüzde 95 etkili olduğunu duyurmuştu. Pfizer ve BioNTech bugün “BNT162b1” adlı Covid-19 aşı adayının şartlı piyasa onayı için Avrupa İlaç Ajansına (EMA) başvurduklarını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde aşının acil kullanım izni için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuruda bulunan şirketler, Avrupa İlaç Ajansı'na yaptıkları başvuruyla aşıyı piyasaya sürmeye bir adım daha yaklaşmış oldu.
Moderna yüzde 94,5 etkili
ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, geliştirdiği aşı adayının etkililik oranının yüzde 94,5 olduğunu açıklamış, aşının ciddi vakaları önlemede yüzde 100 etkili olduğunu belirtmişti. ABD Başkanı Donald Trump da dün yaptığı açıklamayla Moderna'nın, aşının acil kullanımı için FDA'ya başvurduğunu duyurmuştu. Moderna dün aşının piyasa onayı için EMA'ya başvuruda bulunmayı planladığını açıklamıştı.
Daha önce onay için yüzde 50 etkililik şartı açıklamış olan FDA'nın bağımsız danışmanları, Pfizer'in verilerini incelemek için 10 Aralık'ta, Moderna'nın verilerini incelemek için ise 17 Aralık'ta bir araya gelecek.
Sputnik V'in 1 dozunun maliyeti 10 dolardan az olacak
Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V ise klinik testlerin 3. fazının sonuna ve seri üretimin başlangıcına en yakın olan korona virüs aşı adayları arasında yer alıyor. EMA, geçtiğimiz günlerde yüzde 95 etkili olduğu açıklanan Sputnik V'in Avrupa'da onay için gerekli test verilerine sahip olmadığını iddia ediyor. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Sputnik V'in 1 dozunun maliyetinin 10 dolardan az olacağını bildirmişti.
CoronaVac'ın etkililik sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak
Çin'de Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşı adayının son denemeleri ise Brezilya'da sürdürülmeye devam ediliyor. Brezilya'da Sinovac aşısının son aşama denemesini yürüten Butantan Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nün Yöneticisi Dimas Covas, bağımsız bir komitenin, testlerden elde edilen veri analizine dayanarak aşının etkililiği konusundaki sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanacağını duyurdu.
AstraZeneca ve Oxford'ın geliştirdiği aşı adayının 3. faz denemeleri tekrar başladı
AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi'nin ortak geliştirdiği korona virüs aşı adayının etkililik oranı ise yüzde 90 olarak açıklanmıştı. “Kendinize bir aşı alın, bir fincan kahveden daha ucuz” açıklamasıyla tanıtılan aşı adayının özellikle yaşlı gruplarda oldukça olumlu sonuçlar verdiği bildirilmişti.
Öte yandan AstraZeneca, aşının son denemelerinde katılımcılara enjekte edilen aşı dozajında hata yaptıklarını kabul etmiş, Eylül ayı başında da testleri durduklarını açıklamıştı. FDA geçtiğimiz günlerde, şu ana kadar yüzde 70 etkililik oranına sahip olduğu açıklanan aşı adayının faz 3 klinik denemelerine yeniden başlamaları için AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'ne izin vermişti.
0 0 0 0 0 0Pfizer ve BioNtech'in korona virüs aşısında flaş gelişme
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.